Sunday, 25 March 2012

Manual Bercinta: Cerita Lada Merah“Teori saja, bolehlah….bila lagi?,” ditoyoh kawan dengan sindiran. Dan itu semua biasa, apatah lagi antara obsesi adalah berkongsi kebaikan berkaitan dengan rumahtangga.

Perkongsian itu dibuat ketika menjawat jawatan Bujang Senang. Jadi senanglah dipandang sebelah mata. Budak mentah, pandai berteori , masuk terlebih dahulu ke dalam realiti. Saya tidak marah, tidak terasa, kerana itu ‘kekurangan’ yang menunggu masa sesuai untuk diatasi.

“InsyAllah, teori memang teori. Tunggu untuk direalisasi, jadi doakan kami," jawap saya dengan sindiran itu.

Membelek kalendar, rupanya hampir 2 bulan saya menjadi suami kepada si bidadari ini.

"Aku terima nikahnya Sharifah Nurul Hidayah Bt Syed Murzaki dengan mas kahwin RM300 tunai."

Sah?

Sah!

Sah!

Menyedari Kami Berbeza

Paksaan itu tidak berpunca dari si dia, melainkan harus bermula dari saya sendiri. Saya memaksa diri mengenali insan bernama wanita. Tidak malu dan segan saya ingin kongsikan betapa berbezanya kami.

Perbezaan itu saya sedari antaranya ketika berbincang soal warna baju nikah.

"Akhi, ini waktu nikah, nak pakai baju apa? Nak warna putih atau cream?," tanya bekas tunang.

"Erm, memang ada beza ketara ek warna dua tu?," saya tanya balas. Bertanya bukan untuk bermanja, tapi memang tak tahu beza antara dulu. Maksud saya tidak jauh beza.

Dia terdiam.

"Ok, fine. Ini memang entiti berbeza," bisik dalam hati. Selepas berbincang lagi, kedua-dua warna saya setuju.

Cerita Lada Merah

Sehari selepas diijab qabulkan, saya terus pulang ke Bandung. Kerana cuti yang diambil hanya dua hari, dan tiada pilihan melainkan kembali masuk bertugas. Jika sebelum ini pulang bersendirian, kali ini saya membawa sama zaujah ke Bandung. Merangkap honeymoon singkat kami.

Sempat diusik oleh Ustaz Hasrizal sebelum berlepas ke Bandung "Wah honeymoon di Takubang Perahu, habis meletup-letup gunung berapi tu nanti." Hehehe.

Masa yang kami ada untuk berkenalan dan mencipta kenangan hanya 1 minggu. Singkat. "Biar singkat, tapi berkualiti untuk kita,"pesan saya pada beliau. Solat jemaah sama-sama, tas'mi al-quran bersama-sama hinggalah masak bersama-sama.

Rehat tengahari, sering saya berkejar pulang ke rumah agar dapat menolong beliau masak. Kerana saya mahu mengenalinya. Bunyinya agak
cliche bukan? tak mengapa kerana memang saya memaksudkannya. Hehehe.

Dup dap dup dap...

"Abang, ni nak kena letak lada merah ke tidak," tanya zaujah saya tercinta. Saya tahu, dia tahu saja perlu letak ke tidak, tapi saja untuk bertanya. Nak bermanja. Barangkali. Ketika itu kami sedang menyediakan juadah bihun.

"Lada merah? Kalau letak, bukan tambah rasa pedas pun. Lainlah letak cili padi. Jadi, letak pun ok, tak letak pun ok. Terserah nur lah,"jawap saya. Tangan masih ralit mengacau bihun didalam kuali.

Selepas saya memberikan feedback seperti itu, terus dia memotong lada merah. Dan diletakkan ke dalam bihun. Setengah jam selepas itu, bihun kami siap. Dan hasilnya saya menambah dua kali. Sedap satu hal, menarik perhatian satu hal.

Rupanya lada merah yang dicampak masuk bukan untuk memberi rasa pedas, tapi membangkitkan nafsu selera makan. Saya bila teringat kembali bab ini, pasti tersenyum sendiri. Berbeza cara kami pandang sesuatu hal.

Ya, kami berbeza. Namun patutkah perbezaan itu menjadi masalah bagi kami?

Men Are From Mars, Women Are From Venus

Saya dikenalkan idea-idea buku Men Are From Mars, Women Are From Venus hasil penulisan John Gray oleh Sifu, Ustaz Hasrizal yang juga mencanai kembali idea itu dengan mendekatkan dengan realiti sendiri.


"Men mistakenly expect women to think, communicate, and react the way men do; women mistakenly expect men to feel, communicate, and respond the way women do. We have forgotten that men and women supposed to be different," Men Are From Mars, Women Are From Venus, John Gray.

Jauh sebelumnya, Imam Al-Ghazali menyentuh perbezaan ini dengan sedikit konotasi berbeza andai saja kita membacanya secara lateral. " Lelaki itu 9 akal dan 1 nafsu. Manakala perempuan pula 9 nafsu dan 1 akal."

Usahkan orang lain, saya sendiri aneh membaca ungkapan ini. Bab nafsu, secara realiti kita tidak perlu khilaf, lelaki kuatnya. Apatah lagi, banjiran perempuan di universiti, dengan lelaki memenuhkan pusat serenti. Nilaian mudah akal. Jadi dimana kebenaran ungkapan imam besar dalam sejarah Islam ini?

Pertanyaan itu terjawap selepas membaca olahan oleh Ustaz Hasrizal. Rupanya hakikat sebenar ungkapan itu adalah "lelaki itu 9 logik dan 1 emosi. Manakala perempuan pula 9 emosi dan 1 logik."

Apa yang membentuk pemikiran lelaki adalah logik. Logik yang berfungsi ketika saat memerlukan keputusan segera namun harus tepat. Jika sahaja, emosi menguasai, nescaya akan berakibatkan fatal.

Luarbiasa kebijaksanaan Allah s.w.t menganugerahkan kuasa talak kepada lelaki dan tidak kepada wanita. Bayangkan andai kuasa itu diberikan kepada wanita, berselisih faham saja, sebanyak bintang dilangit ditalaknya. Tidak perlu membacanya dalam nada sexiest, kerana kekurangan logik pada wanita itu diimbangkan dengan emosi.

Logik semata-mata didalam rumahtangga, akan menyegerakan kemusnahan rumahtangga itu. Kerana gersang emosi didalam pengurusannya. Dan kekuatan ini ada pada wanita.

Ayuh angkat tangan bagi lelaki yang sanggup?! Saya berani katakan, kesemua lelaki tidak sanggup. Siapa sanggup bangun awal pagi menyiapkan sarapan, menyiapkan anak-anak untuk ke sekolah, pergi ke pejabat dari pagi hingga ke petang, pulang membasuh baju, mengemas rumah, menyiapkan juadah makan malam, menidurkan anak-anak.

Semua itu hanya mampu dilakukan oleh wanita. Makhluk Allah yang sarat dengan emosi, dan kerana emosi itulah mereka mampu bertahan melakukan semua itu. Dengan fitrah itulah, Allah memberi taqlifan mendidik anak-anak kepada si ibu. Kerana ibu lebih dekat dengan mereka.

Perjalanan Masih Jauh

Emosi yang tidak dipagari logik, akan hidup secara liar. Dan keberadaan emosi yang tidak diraikan akan mengakibatkan hubungan itu gersang.

Peringatan buat suami, raikan dan terimalah emosi isteri. Bagi si isteri, binalah logik didalam diri dengan mengurangkan emosi apabila diminta solusi oleh suami. Ketahuilah, lebih sakit otak si suami, apabila solusi diberikan dalam bentuk tangis.

Tiada yang lebih dekat dengan perkongsian ini melainkan diri saya sendiri dan isteri. Masih banyak perlu kami pelajari, mengenal satu sama lain, mengetahui perbezaan, dan meraikannya.

Izinkan saya belajar mengenai dia.


.: Amad ingatkan andaikata kita terlupa :.

1 comment:

sinar_islami said...

Berbezanya lelaki dan wanita untuk kita sedar betapa agungnya Allah dalam mencipta makhluknya.

(^_^) InsyaAllah Allah bersama kita selagi mana kita jadikan Dia matlamat baitul Muslim yang dibina.

Manusia itu saling memerlukan. Takmil wa istikmal hinggalah berjumpa Allah di pengakhiran. Persahabatan, Persaudaraan hatta perkahwinan Allah rai dan Nabi ajar sunnahnya.

Islam itu INDAH <3