Sunday, 24 July 2011

Reti Berbahasa Agar Kita Reti Bahasa

"Amad, sj nk tnya...skunk blaja kt Bndg ato dah keje?," soalan menerjah di Inbox.

"Nie mcmna nk reply? Boley Dr Amad respon sket. Sy x reti nk jwp soklan member itew," permintaan yang disampaikan.

Mungkin dulu saya lebih suka mengabaikan cacarmerbanya bahasa ditambah sakit mata dan hati bila membaca. Tersering saya mengambil pendekatan proaktif bernada positif memberi dengan memberikan jawapan terhadap soalan dan perbicaraan dengan mengunakan bahasa yang benar.

Dengan harapan, moga-moga dengan baca jawapan yang saya berikan, mereka mengubahsuai pengunaan bahasa. Setidaknya bila berkomunikasi dengan saya, apa jua mediumnya.

Jika dalam bahasa Melayu, gunalah bahasa Melayu yang benar.
Jika dalam bahasa Inggeris, gunalah bahasa Inggeris yang benar.
Jika dalam loghat Terengganu, gunalah loghat Terengganu yang benar.

Kunci keseluruhan penulisan kali ini adalah pengunaan bahasa yang benar.

Obses Dengan Bahasa

"Itu pun nak ambil pusing, jawap sajalah," kata teman.

Dia tahu, saya agar bertegas dan keras kepala dalam pengunaan bahasa. Namun saya yakin, prinsip bertegas dengan bahasa adalah tuntutan buat diri, permintaan buat teman bahkan ia kewajipan bagi seorang yang hidup berpaksikan agama. Hingga ke tahap itu.

"IMAN ini organisasi rasmi. Tapi serabut mata tengok bila penulisan, iklan, video dan slide ada mengunakan singkatan kata. Kita bukan duk taip SMS, gunakan bahasa yang betullah. Orang luar, organisasi luar kita boleh menerimalah, ini biro agama. Kita mahu jual 'agama' pada ramai. Jangan sampai kita tidak reti berbahasa, orang kata IMAN tak reti basa!," saya membebel dalam post-mortem program.

"Ape ke bende la tulis gining. Kecik besor, kecik besor. Serabut mata nengok ye. Tu dok tamboh tulisang campur aduk sekali. Tulis molek gop!," saya menegur adik secara terus. Siapa tak sayang adik, dan mengajar dia mengunakan bahasa yang benar adalah contoh hitam diatas kertas putih. Tanda sayang.

Sering juga saya lebih suka memilih untuk membetulkan soalan berbanding menjawap soalan yang ditanya.

"Dr Amad, ape hkm ckr bulu kning? Tlg expln plz. Thanx."

Jawapan saya terhadap hukum itu adalah:

Dr Amad, apa hukum mencukur bulu kening? Tolong jelaskan. Terima kasih.

Terasa? bagus itu tanda kita masih punya rasa.

Bahasa Al-Quran

Menulis dan mengeja dengan bahasa yang benar dan betul amatlah saya tekankan penulisan. Saya bukanlah pakar bahasa, apatah lagi tahu ketidakmampuan untuk berbahasa melayu tinggi dan bersastera. Dan tidak perlu untuk saya dan teman-teman ke tahap itu. Namun bukan menjadi sebab kita berbahasa rendah, cacamerba pada ejaan, hancur dalam penulisan.

Saya menulis lebih kurang 4 tahun, azam pertama ketika menulis article pertama di blog ialah saya mesti menulis dengan bahasa yang benar. Setidaknya, jika impian saya untuk menerbitkan buku pribadi, editor tidak menyumpah seranah.

Mendekati penulisan orang lain terutama di blog, entah kenapa fitrahnya saya lebih suka membaca blog yang tidak Islamic berbanding beberapa blog Islamic. Kalahnya mereka dari segi tempelan deretan nas dan dalil, namun mereka juara dari segi pengunaan bahasa yang benar. "Itu lebih mendekati Islam,"kata saya. Dalil dan nas yang dipetik dari Al-Quran dan hadis itu maha benar, namun kebenaran dalil itu dicemari oleh penulisan yang cacamerba dalam pengunaan bahasa.

Bukan cerita bahasa SMS (Gambar Hiasan)

Puan Ainon, Sifu PTS pernah membalas apabila ada penulis menghantar email dengan bahasa yang tunggang-langgang kepada beliau

"Gaya bahasa macam gaya bahasa saudara ini tidak digunakan dalam Al-Quran, mahu pun dalam sunnah Nabi Muhammad s.a.w. Semua ejaan dalam Al-Quran adalah ejaan sempurna, dan Nabi Muhammad s.a.w tidak bercakap mengunakan bahasa macam bahasa budak belum matang dan rendah taraf pendidikannya."

Trend Vlogger

Jika saya menyebut Mat Lutfi atau Anwar Hadi, pasti ramai yang kenal dan menyukai penampilan dan cara penyampaian 'ideologi' mereka menerusi rakaman video yang yang muat naik di Youtube. Saya tidak segan untuk mengakui saya antara peminatnya.


Anwar Hadi menyentuh trend ini di video beliau

Ramai memilih penyampaian yang 'lawak' sebagai sebab untuk menonton video itu, saya memilih untuk melihat kepada inti isu yang mereka sampaikan dan pengunaan loghat mereka gunakan. Mereka amatlah pekat dalam loghat utara dan itulah keistimewaannya disamping penguasaan bahasa Inggeris yang cukup luarbiasa.

Mengikuti Contoh

"I take off jam 910 morning. Hopefully dapat see you all tengahari nantilah. We lunch kat hotel," sekadar rangkuman bicara pemimpin dengan mahasiswa. Maklum saja, Bandung ini ramai pimpinan suka bertandang.

Pemimpin borek, rakyat rintik!

Saya tidak mengharap lebih.

Insan yang reti bahasa bermula dari reti berbahasa. Mahu reti berbahasa bukan cerita lalang yang boleh tumbuh tanpa dijaga dan dibaja. Ia kembali akhirnya kepada cerita sikap diri, cerita iman dan cerita taqwa. Sejauhmana kita berbahasa yang benar terhadap Sang Khaliq.

Bukan lalang (Gambar Hiasan)

Yang kurik itu kendi,
Yang merah itu saga,
Yang molek itu budi,
Yang indah itu bahasa.

Bahasa jiwa bangsa, saya memaksudkannya!

Nota 1: Ini bukan bab penulisan singkat di SMS, itu kita tiada khilaf mengenainya.

.: Amad ingatkan andaikata kita terlupa :.

No comments: