Tuesday, 23 December 2008

The Battle Of DSLR

“Saya ada beli gincu dan alat solek ke bini..tapi dia masa kat rumoh dok paka’.Kalu keluar uamah baru nok pakai.Ape hukumnya ustaz?,” itulah antara soalan-soalan yang dilontar pada Ustaz Azhar padaa malam itu.Saya cuti yang sementara ini berpeluang untuk menghadiri dan memanfaatkan masa yang ada dengan menghadiri mana-mana kuliah di masjid biasanya mengikut sahabat, Ustaz Mahadi.


“Orang puang ni pun se hal jugok,haram solek-solek untuk bawak ke luar.Nok tunjok ke sape?Mung seme paka dumoh la.Ni dumoh,muke penoh tepek masker.Ning nok makan nasi,tengok bini lu’ga(nak termuntah) wase!,” ketawa pecah oleh ahli jamaah suray.Jawap Ustaz Azhar dengan nada bergurau tetapi penuh dengan ketegasan syarak disitu.


Selesai kuliah,Ustaz Mahadi kenalkan saya kepada Ustaz Azhar.Kami makan bersama-sama sambil sembang-sembang.Dia salah seorang yang bagus dan kemas dari segi ilmu fiqh bahkan lebih dari itu…


Persoalan Aneh


“Ustaz,ning saye nok tanya satu bende ni…boleh dok?,”saya meminta izin.Nada semacam orang lain bertanya soalan agama.


“Owh,bereh…silakan,” jawapan dia sambil tersenyum.


“Kalu modal dalam RM 4000,saye nok angkat camera DSLR kire hok mana se yang bagus?.Leni hok saya try tanya kawang-kawang kalu canon 450D,kalu Nikon D80,guane gamok tow ustaz,” kali ini bukan persoalan agama tetapi bertanya tentang camera.Ustaz Mahadi tersenyum.Dia sudah sedia maklum,saya dan ustaz memiliki channel yang sama.


“Pelik sangat,orang lain kalut tanya persoalan agama,Amad ni pulak tanya pasal camera,” ini mesti yang bermain difikiran sahabat-sahabat sekalian bukan.


Sebenarnya,dia bukan sahaja alim dalam bidang agama,tetapi juga “alim” dan boleh dikatakan sifu bagi para photographer di sekitar Kuala Terengganu.Web photonya adalah digitalmukmin .Dan ini adalah sebahagian gambar-gambar yang diambil oleh dia sendiri.









The Battle of DSLR


Saya lebih berminat untuk memiliki samaada Nikon atau canon berbanding camera lainnya.Selepas meminta dan bertukar pandangan dengan beberapa teman dan sifu-sifu didalam bidang ini.Saya menyenarai pendek dua camera DSLR yang berkemungkinan akan dibeli.Nikon D90 dan Canon 450D.Diharap kawan-kawan memberi komen dan cadangan camera mana yang terbaik walaupun bertimbangan anda sekadar…


“Saya rasa camera ….. lagi cantik dari camera….,” saya hargai semua cadangan,insyAllah.



Nikon D90

Nikon D90 Key Features

  • 12.9 megapixel DX-format CMOS sensor (effective pixels: 12.3 million)
  • 3.0-inch 920,000 pixel (VGA x 3 colors) TFT-LCD (same as D3 and D300)
  • Live View with contrast-detect AF, face detection
  • Image sensor cleaning (sensor shake)
  • Illuminated focus points
  • Movie capture at up to 1280 x 720 (720p) 24 fps with mono sound
  • IS0 200-3200 range (100-6400 expanded)
  • 4.5 frames per second continuous shooting (buffer: 7 RAW, 25 JPEG fine, 100 JPEG Normal)
  • Expeed image processing engine
  • 3D tracking AF (11 point)
  • Short startup time, viewfinder blackout and shutter lag
  • Slightly improved viewfinder (96% frame coverage)
  • Extensive in-camera retouching including raw development and straightening
  • Improved user interface
  • New optional compact GPS unit (fits on hot shoe)
  • Same battery and vertical grip as D80
  • Vignetting control in-camera


Canon EOS 450D

The EOS 450D features:

  • 12.2 Megapixel CMOS sensor
  • Canon’s EOS Integrated Cleaning System
  • 3.5 frames per second
  • 3.0” LCD with Live View shooting
  • 9-point wide-area AF system with f/2.8 cross-type centre point
  • Picture Style image processing parameters
  • DIGIC III image processor
  • Digital Photo Professional RAW processing software1
  • Compact and Lightweight body
  • Fully compatible with all Canon EF and EF-S lenses and EX-series Speedlite


"Saye rase awak,amik Nikon D90 la comey skit...," jawap Ustaz Azhar



.: Amad ingatkan just in case kalian terlupa :.

27 comments:

sinar_islami said...

jahil juga... kalau chumel..chumel lgi canon
tapi gayanya features si NIKON byk lagi..
mka belilah yg byk faedahnya n tinggi kualiti gmbr dia :)

Dr Amad said...

Sinar-Satu penilaian yang baik oleh cik Sinar...chumel canon ek.ni mesti tang rambut tocang atau pipi tembam dia tu...hik3

Isa Azzaki said...

nikon je. takde pilihan lain yg lebih hebat dari nikon. cube skali pasti takkan menyesal.hehe

tulus ikhlas,
pengguna nikon

Dr Amad said...

Isa-huhu...ada bias disitu kerana kamu pengguna nikon..wakaka.btw dah sifu pun rekemen nikon,mgkin itulah hala pemikiranku...but not so strong bro...idea2...

tazkirah_88@yahoo.com said...

salam......
ana nk menyibuk gak la......1st of all b4 beli ape2 DSLR ana nk ajak kite berfikir dulu.....xde gune terburu2 dlm membuat pilihan.....1st of all kene faham pasal camera2 ni....
1st of all kite kne tahu n faham pasal features camera2 ni.....mmg la byk features,tp kite gune sume ker?ade certain2 features yg kite x faham n xtau ape gunenye but beli camera tu sbb features die lebih drpd camera2 lain....
pastu kite kne fikir dgn kesesuaian kite...tahap kita vs tahap camera??...ape yg kite perlu?
brape budget kite?...kne juga fikir long term effect?(lens brand mane yg mahal?yg murah?)kite juga kne tahu bhw skrg ni,photography mmg cepat berkembang.hampir 2-3 kali setahun DSLR2 br dikeluarkan,dan kita xkan sempat nk kejar.
ana pernah gune Olympus E-300+14-45mm f/3.5-5.6+FL36...skrg ana gune Canon 400D+17-85mm IS USM f/4-5.6+70-300mm USM f/3.5-5.6+EX380+BG-E3...........dan bg ana kedua2 brand ni pon bagus...dan dah ckp bg ana sbg beginner...
so kalo anta pilih D90 vs Canon 450D,anta perlu tahu kedua2 DSLR ni mmg consumer DSLR....dan bg ana D90 is a clear winner here..D90 is a latest model from Nikon...dan 450D da keluar lg awl drpd D90....dan mmg sah Nikon kluarkan D90 utk beat 450D....
anta perlu tahu capability D90 adalah semi-pro hampir same dgn Nikon D+++ series....
pasal harga ana xtau la.but for sure D90 mmg mahal.....dan ana rase kemungkinan besar Ust.Azhar pon gune Nikon...tp beliau mmg org lame dlm bidang ni....
so bg ana,xde kerugian kalau anta nk beli mane2 drpd 2 DSLR ni.....sume mmg canggih...cume setakat mane kite mampu meng'access' kecanggihan camera2 ni??...so factor plg utama ialah budget+kegunaan+perancangan mase panjang kite....
harap2 ana dapat membantu....

Dr Amad said...

Tazkirah- ana mmg sayang nta..sungguh la.hehe.Ana pun skrg masih belum buat keputusan muktamat sal camera ni.Masih perlukan masukan dari sahabat-sahabat soal cam ini.Peringatan sal budget+kegunaan+perancangan itu amat ana hargai.

Insyallah itu pun sudah banyak membantu syeikh...

abg ngah said...

plg utama ialah budget+kegunaan+perancangan mase panjang kite.... (ayat hafiz)

cita-cita besar, 'modal' kecik.....mana boleh (ayat abah)

beli yg murah2 saja...yg pakai buang yg 30 ringgit pun ok...

Dr Amad said...

Ngah-Cita-cita besar dan modal ada...alhamdulillah.
Nak beli yg murah?hoho....awak stat dlu la beli yg 30ringgit tow...mydin pung dok jupe

duha said...

haha..rm30..sokong2

Dr Amad said...

Duha-Apa sokong-sokong?ingt main bola antara msia dan indonesia ke? wakakaka

drrazi said...

woit,bakpe marah duha? betol ape. sokong duha! wakakaka....

besungguh2 nampaknya ya? tanamkan dalam target dan impian anta tu,selain dari tujuan asal, selitkan sekali soalan "apa sumbangan aku pada islam dengan benda ni?" insyaAllah kalau ada terselit soklan tu celah2, bermanfaatlah hendaknya...amiiiin....

nati tangkap gambo aku banyok2. haha...

Dr Amad said...

Dr Razi- Eleh ingat gua takut la tu backup duha...wakaka.Tgk dr pesan kena niat yg betul,dah terbaek dah,tapi mai yang ayat kat bwh tu br tau niat sebenor...wakaka.\

Maleh aku ek.Wat abis space memory laptop ltk gmbr2 yg tidak berkenaan...hahahahazim!!!

Guane gamok Jatinangor lani tow???

drrazi said...

guane lagi,hujang sokmo...malang ni ade ta'lim Equilibrium Of Life (dok tahu ape yg equilibriumnye. name kene canggih boh. hehe). maghila. takap2 gambo skek ke...kekeke...

Dr Amad said...

Razi-Ujang-ujang.Sini pung ujang gok tow.Tapi sedak jugok,sejuk-sejuk sambil2 makan kepok lekor panas2...Equilibrium?haha.Terbaek tow tajuk...Belit lidah nok ke sebuk..Malam ni doh ada taklim lain la.Bab nikoh kahwin...mari la.Ada makan-makan lepas tow....wakaka

Anonymous said...

salam,
kalau budget da de + pandangan org da byk + kegunaan sgt boley dimanfaatkan..
hurm..bila nak beli?
;)
You can buy the most you like it and you want it (seems that u loves the Nikon)
+ which means you have your own stand..dah ada ke belum?macam belum je ek? kalo dah takkan tanya org kot..hehe +

The last but not least is da most important 1,
istikharah donk~!
May His guidance shows you the right 1

Dr Amad said...

Anonymous- wslm...So far i not decided yet which one wanna to buy.Still consider other point of view,up the budget.Bila nak beli pun menjadi misteri neh..Sbb nak beli bukan boleh main tarah cmtu je.Sbb mengikut kata ahli didalam bidang camera ni...beli banyak2 dan dpt kedai yg bagus,kita akan dpt murah...

Istikarah...erm cdgn bernas.Takut xmimpi camera,ttp mimpi org...waaa jenuh!

duha said...

hehhe..bagus abg razi..memang kne pk ape sumbangan untuk agama bangsa dan negara dengan terbelinya camera tu..(kalau belikan ole2 untuk org kat jatinangor ni kan bagus jugak..dapat eratkan silaturrahim..Allah suke orang yang menyambung silaturrahim..hehhe)

tapi rase2 nye kalau beli cam tu,takyahlaa amek gamba abg razi..wat bazir bateri..:P hehhe..maen je..amek2..

tadi time tazkirah 'equilibrium of life' patut amek gamba die banyak2..slide pertame skali pun patut amek..ade name sape tah kat dalam slide tu ;D

duha said...

eh..lupe plak nak tambah komen pasal istikharah tu..

kalau istikharah takut mimpi orang? erm~ tak lame dah ni..hehhe

Dr Amad said...

Duha- Baik abg razi awak tu ada makna tu( nama dalam filem p ramlee,madu tiga)...xlama? amin...nnti dpt le DSLR tu...wakaka.

duha said...

ceh..tuka topik..DSLR le sangat

Anonymous said...

istikharah kuar petunjuk org?
hurmm...
petunjuk jugak tu..
org tu guna kamera apa, kira petunjuk jugak

Dr Amad said...

Anonymous- Kalau keluar perempuan yg duk pgg camera xpe...Ni kot kuar lelaki..waaaa jenuh teman yop!

nurul88 said...

hehe..tolongla..dok gaduh pasal nih..xdak koje ke deme nih..hehe..duha baik2 duk cni.mr.amad,jgn duk buli duha naa....he
nih..beli je la mna yg berkenan di hati..w'pun ana xtau sgt bab2 nih..tp ana bg idea la,beli NIKON..hehe.sbb sekali ana tgk,ana kata dia ok dh..[memandai je]
hmm..btol la 2...kan ada 2 plihan cmera,pi wat istikharah pi.kalo kuar org tu,mmg nta mcm tu orgnye.mmg patut 'x lame' dh...=p "nikah dan amad tidak blh dipisahkan"..mcm sg.nil dan mesir ye..?hehe
ok2..dah2..terlebih lak nnt..
huhu,x dpt nk nengok tzkirah smlm..sowi duha n yg terlibat..x smpat balik deh~~

Dr Amad said...

Nurul-Bila mase pulop ambe duk buli duha yo?Sungai nil dan mesir ek...pandai-pandai je aimang ni..=)

kalampuncak said...

bro angkut 40D la...ngancam sket.
hehe..
baguih2, idup slr

http://www.flickr.com/photos/kalampuncak/

my name is mukhsin said...

lawo gambo nye...nk bli dslr juga tp lom ad bjet...antara cnon dn nkon mana yg tbaik?

Dr Amad said...

Mama Mukhsin- Erm...senang cerita gmbr apa yang kita suka ambil...jika potrait, orang otai kata better canon...jika landscape, nikong