Monday, 11 January 2010

Hati Kembali Kepada Nasyid

Saya adalah antara ribuan bahkan mungkin jutaan peminat nasyid. Dibesarkan dengan himpunan lagu nasyid kumpulan Nada Murni pada zaman Tadika, dan ledakan fenominal kumpulan Raihan, Hijjaz dan Rabbani selepas itu, amat menarik minat. Abah pula sememangnya menjaga dan menapis lagu-lagu apa yang sepatutnya didengar oleh anak-anaknya.

Dan itu dulu, selepas datangnya kumpulan-kumpulan nasyid selepas lagenda 3 kumpulan nasyid diatas. Industri nasyid kita semakin suram. Suram bukan kerana kita ketandusan bakat, tetapi kita nasyid kita gersang dari sentuhan hidayah Allah s.w.t.

Dengan lagu yang memuja wanita secara keterlaluan, boleh saya katakan jika saya ini bukan peminat nasyid tegar. Mendengar lirik dan lagu tanpa mengenal siapa penyanyinya, InsyAllah akan saya kelaskan lagu itu setaraf dengan lagu pop cintan masa kini.

Saya bosan

Saya geram

Saya sedih

Oleh kerana itu, saya mengisi kekosongan ruang halwa telinga dengan lagu-lagu nasyid dari Indonesia. Shoutul Harakah, Izzatul Islam dan juga penyanyi solo nasyid dari luar negara seperti Sami Yusuf dan Zain Bhikha. Itu juga kadang-kadang menuntun bosan, dan sesekali ku dengar juga Hail Amir, Amuk, XPDC, M Nasir, Sudirman, Papa Rock kita Ramli Sarip dan Saleem.

"Lagu Amuk jika diketepikan musik berat mereka, lirik lagu lebih mendekatkan diri kepada Allah berbanding lagu nasyid 1Malaysia kita," pernah saya berbisik dalam hati selepas mendengar lagu Aku Mahu Pulang.

Nasyid saya mengalami zaman tepu...

Dan hari itu, didalam inbox saya ada satu message. Seorang sahabat menghantarnya dengan disisip sama satu lagu nasyid. Saya pun muat turun. Melihat hanya sekilas dan masih belum terbuka hati untuk mendengarnya.

Selepas pulang dari kuliah, dalam penat. Di"godek-godeknya" laptop, dan dipasanglah lagu nasyid itu. Maher Zain- Always Be There. Dan selepas itu...

Dan dia tidak memakai songkok seperti nasyid Malaysia =)

Diulang...

Diulang...

Dan diulang...

"Adakah aku sudah jatuh cinta?," jangan risau, saya tidak berbisik itu dalam hati..ekeke

Menarik. Terus ke Youtube cuba mencari lagi lagu-lagu nasyid yang lain. Menarik dan tertarik itu yang boleh saya simpulkan. Dan sekarang, Allahamdulillah saya telah mempunyai semua lagu beliau tetapi saya masih mahu beli cd yang original.

Anda patut dengar lagu beliau dan hayatilah lirik-lirik lagu Maher Zain. Memang lain dari yang lain. Sudah ramai yang saya "racuni" supaya mendengar dan sekarang mereka sekarang "kipas susah mati" Maher Zain seperti saya.

Sekarang hatiku kembali kepada nasyid...Alhamdulillah...Allahamdulillah...Alhamdulillah..

Dengar dan Hayatilah... Maher Zain!


InsyAllah ( Lagu killer Maher Zain)



Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

Thank You Allah



I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope

O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Nota 1 : Sesiapa yang mahu lagu beliau, boleh dapatkan pada Amad.

Nota 2 : Oleh kerana ramai yan nak nikah tahun ini, saya dedikasikan satu lagu kepada anda... Barakallahulakuma.



Orang tidak nikah tahun ini pun minat lagu ini, takkan orang nikah tak minat..ekeke

Nota 3 : Alhamdulillah selesai imtihan, sekarang THESIS...Vitamin C oh Vitamin C...

.: Amad ingatkan just in case kalian terlupa :.

20 comments:

buntu said...

oh..saya poon da lama x denga nasyid,, tp x layan plak amukk..haha~..nice song,nice lyrics....saya suka lagu thank you ALLAH...huhu...byk sangat menda yg nk berterima kasehh padaNYA..byk menda yg da lalui alam dewasa ni, pahit, getir..x de guna nk sedeyh..sbb sumanya berbalik padaNYA..bila pikir sumanya datang dari DIA, baru hati rasa tenang..syukur menjadi hambaNYA~

sinar_islami said...

Bila lirik mengajak pada Pencipta...
Hati mana takkan tersentuh...
Fitrah tetap fitrah

Abu Aiman said...

salam,
really agree with you, nasyid 1malaysia dah hilang sentuhan. Nasyid dulu2 boleh menitiskan air mata bila kita dengar, takpun bersemangat. nasyid bebudak baru ni tak tahulah apa yang menitis...

Dr Amad said...

Buntu-So jom layan balik nasyid...bukan lagi nasyid 1Malaysia, tapi nasyid yang mengajak diri kepada Allah.

Dr Amad said...
This comment has been removed by the author.
Dr Amad said...

Sinar- Sentuhan dari hati ke hati...Dakwah terjual, "Allah" terjual dan maksiat terhapus.

Fitrah tetap fitrah...101% bersetuju dengan nti!

Dr Amad said...

Abu Aiman- Nasyid 1Malaysia, menitis air liur adalah abe weh...dah asyik, cinta cintun...terselit sikit kalimah "Allah"(sensitip lani benda ni) kat dalam lirik itu. Then, jadilah lagu nasyid!

Album tak laku...

Lagu orang tak dengar...

Islam tak terjual...

mutiara solehah said...

Salam, Maher Zain lg2nya memang best.. selain liriknya y mnyntuh hati, mngkin gnre lagu2nya y berbntuk soul dan R & B dpt menarik hati2 anak muda trs mnghayati lagunya.

saya sanagt suka lg Always Be There dan InsyaAllah.. =) I

Dr Amad said...

Mutiara- Lagu2 masuk list lagu kegemaran =)

hidayah said...

Salam.. sy baru je kumpul material nak masuk nasyid Maher Zain dlm blog saya. Tp Dr Amad lu yang post pasal die ni. Btw, nasyid yg diketengahkan fresh. kontemporari lah.. mmg nasyid perlukan suntikan baru supaya lebih meluas pasaran dan penerimaan di kalangan masy. cuma, perlu ada batasnya jugaklah. ok, tq.

Dr Amad said...

Hidayah- Jika beribadat pun ada batasnya, inikan pula benda sampingan seperti berhibur =)

Fresh dari segi pembawaan lagu, dan yang penting lagi fresh dari segi mesej yang mahu disampaikan...

duha said...

assalamualaikum..cuba cr 'open your eyes' dalam youtube..best n menarik.. lagu maher zain+kisah benar rubben (Abu Bakar) masuk islam.. :)

Iman Aisyah said...

salam.sungguh maher zain's songs really catchy.

p/s:espc the last one.Barakallahulakum.

Dr Amad said...

Duha- Bereh...bereh.

Dr Amad said...

Kak Tasha- Huhu..kak memang...xkan dgr lagu je kot...cpt2 la ke sana...=p

Bella Billa said...

sy pun suke lagu maher zain!!! [trover xcited plak]

serious best..
first song yg org dgr - InsyaAllah..mmg menusuk la..
then cari2 lagu yang lain,trus jatuh cinta dgn lagu BarakaAllah Lakuma..minat rentak lagu die..at first x tau plak lagu tu psl org kawen, tp bile lama2 menghayati bru tau...
bru ingat nk letak ringtone lagu nih..heheh..segan plak rsenye..=P

Dr Amad said...

Bella- Lama tak dengar berita...huhu.

Mana buleh letak ringtone tu...bella bkan nak nikah pun lagi...saya tak pe dah besor..=p

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
supernunu said...

saya pun dah jatuh hati dengan lagu maher zain.sungguh lagu dia mengingatkan pada ALLAh