Tuesday, 22 June 2010

Aku Terima Nikahnya

"Nak belon...nak belon...nak belon," jerit beberapa kanak-kanak. Seronok bermain kejar-kejar sesama sendiri. Itulah keadaan rumah Tok Marang apabila anak cucu semua pulang ke kampung. Riuh dan heboh.

Disatu sudut, sepupu sepapat yang kecil berkumpul, bermain. Tiba-tiba....

Pangggg!!!

Kaca almari pecah berderai, dan tidak lama selepas itu, tangisan kanak-kanak bergema. Orang dirumah Tok Marang gempar. Mana tidaknya, budak kecil dek seronok main sampai melanggar cermin almari. Ia tidak berhenti setakat itu, darah berceceran keluar dari hidung. Kulit hidung terkoyak dan terluka disebabkan kaca almari.

Budak itu adalah Ahmad Fardi, abang ngah kepada saya.

Ibu dengan abah sudah tidak keruan, diangkat dan terus dibawa ke hospital. Hasilnya kulit ganti harus diberikan pada batang hidung dia.

Itulah kenangan dekat 20 tahun lampau.

Lari Dari Rumah

Waaaa...waaaa....

"Ibu dah tak sayang angah, angah nak lari dari rumah," air mata bercucuran keluar.

Ibu telah memarahi angah, hukuman diberikan tanpa memilih kerana ibu adalah sosok guru disiplin sekolah. Anak sendiri, santai saja untuk rotan.

Angah masuk ke bilik, dikemasnya kain baju dan melangkah keluar. Ibu hanya melihat dengan bersahaja.

Biarkan...biarkan...

"Assalamuaikum...Assalamuaikum. Cikgu ooo Cikgu," pintu rumah diketuk. Tetamu memanggil.

"Waalaikumusalam...owh, kenapa?,"tanya ibu.

"Ini anak cikgu ke? saya jumpa dia nun dibawah pokok duk tidur," kata seorang pemuda sambil menunjukkan ke arah pokok yang hanya sebelah pagar rumah sahaja.

Ibu hanya ketawa, dan mengambil angah masuk kedalam rumah.

Dia lari dari rumah, tapi kerana mati akal mahu kemana. Pokok disebelah rumah menjadi pilihan destinasi lari dari rumah.

Itu antara kisah-kisah beliau dahulu, yang masih diingat sampai sekarang. Itu dulu, sekarang dia sudah bergelar Dr Ahmad Fardi. Berkhidmat kurang lebih 6 bulan di Hospital Besar Kuala Terengganu.

Siapa sangka, budak berdarah hidung, budak yang lari dari rumah sekarang menjadi Doktor.

Dan sekarang siapa sangka, budak itu juga telah bergelar SUAMI.

Aku terima nikahnya!

Salam-salam

Cantik dah, tapi objek tak center...=p

Biasalah...pengantin baru

Pandangan pengantin baru katakan...

Biasalah...pengantin baru (2)

Biasalah...pengantin baru (3)

Shoot jangan tak shoot...dulu segan, sekarang shoot puas-puas

Biasalah...baru nikahkan.Kenalah bagi kalah dulu...

Pengantin Camera Gedabak

Shoot...

"Salam, guane? Best dok nikoh?," saya menghantar SMS.

"Alhamdulillah...ok je," dijawap angah.

Mendapat balasan itu, saya lantas SMS kepada abah.

"Abah, angah kata nikah itu best. Jadi harap faham....hahahaha," SMS nakal saya.

"Dan diantara tanda-tanda kebesaran Allah, Dia telah menciptakan untuk mu isteri-isteri supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya ; dan dijadikan antara kamu perasaan kasih sayang." (Ar-Rum : 21)

Nikah oiii nikah!

Nota 1 : Ini hanya majlis akad, majlis walimah akan diumumkan nanti. Harus tunggu saya pulang dulu. Sudah di'book' sebagai weeding photographer beliau.

Nota 2 : Macamanalah kalau saya pulang ke rumah nanti...sudah tiada kawan. Sob3


.: Amad ingatkan just in case kalian terlupa :.

8 comments:

dr.illy said...

takde kawan carilah kawan cepat=p

azira zahadi said...

Alhamdulillah,
tahniah kpd abg Dr Amad..
Ble nikah??
Kakak sy pun bru je nikah 18 hb hr tu..
=) .. Best nikah??? Haha ..

Dr Amad said...

Dr Illy- Tolong carikan, boleh? ekeke

Dr Amad said...

Azira- Dia nikah dalam 3 minggu lepas...

Manalah saya tau nikah best ke tidak...tidak pernah rasa lagi...hehe

KS said...

Tahniah untuk Ahmad Fardi dan zaujah!

Tak tau pun dah bernikah dah dia. Bila kendurinya, Fahmi?

Dr Amad said...

Kak Sarah- Entoh la bila,tapi kena tunggu sayalah. Jangan risau, saya akan pastikan kad sampai ke rumah kak...okeh.

Kalau tanya majlis saya, boleh la saya bagi tarikh ya...hihihihi

someone to be :) said...

"Nota 2 : Macamanalah kalau saya pulang ke rumah nanti...sudah tiada kawan. Sob3"

xpe, nta pun dah bleh cari kwn lain dah nnt :)ikutilah jejak langkah abg n ex-rumet nta ye :)

Dr Amad said...

Someone- InsyAllah, diri ini masih normal =)