Wednesday, 14 October 2009

Studio Amad : Apa itu ISO?

ISO button

Kali ini saya akan kongsi sedikit sebanyak satu aspek penting dalam Camera DSLR...iaitu ISO. Tetapi lantaran kerinduan amat sangat pada kampung, saya akan kongsi dalam bahasa Ganu. Dua dalam satu, dapat belajar apa itu ISO dan juga bahasa Ganu. Siapa tahu calon suami atau isteri adalah seorang photografer dari Terengganu...

Bersedialah...

Soalang : Untok awal-awal ni, nape gok ISO neh royak gok jelah sikit...sebak orang hok orang biasa ingat bende ini supe dengan ISO yang internasional standard ape ke bende tu?

Jawapang : Berat 6 6 sungguh mung ni. ISO bukang benda alah tu. ISO ikut kitab photo adalah tahak sejauh mane komera tu sensitif ke cahaya. Bukang orang je pandai sensitif, komera jugok panda awang weh!

Soalang : Doh muge gitu, ape guna komera jadi sensitif ye...wat rohok kite noh ngejas je. Gambor saloh selih sikit, huduh sepang koooong lalu.

Jawapang : Mung ni, sapa gitu seme...kuat kekoh semut ni. Ginilah senang cite. Kite boleh ibaratkang macang sumber bantuan cahaya ke komera. Let say, aperture kamera kite doh bukok bapok, tapi shutter still rendoh. Dalang keadaan neh, kita perlu bantuang cahaya yang boleh up shutter tuh. Itu satu keadaan, tapi jika time kite nok snap tu, gelap gelemak. Jadi ISO lah dapat bantu kite dapat shot tuh.

Soalang : Doh gitu, guane kite nok gune ISO ni?

Jawapang :

1. Gune ISO yang rendoh untuk dapatkang aperture dan shutter speed yang kite nok.

2. Kita perlu tamboh ISO ni, kalu gune aperture kecik dan shutter speed laju. Hok skill ini akan bagi cahaya lebih ke imej.

3. ISO rendoh biasanya kite guna kes nok kurangkan "noise" atau "grain" di imej.

4. Contohlah, kalu bacaan dimeter komera tunjuk shutter speed yang slow macam 1/15 sec sedangkan ISO 100, imej akan gegor dan blur kalu guna hand held sebab bukaan shutter tu perlahang. Muge gitu, kita wat naik ISO tu ke 400 dan shutter akan naik jadi 1/60 sec.
Soalang : Nape hok kite kene consider kalu nok cakak sal ISO neh?

Jawapang :

1. Cahaya - Subjek dah cukup cahaya ke?

2. Grain - Nak shot yang 'grainy' ke nak gambor bersih dari 'noise'


3. Trepok - Pakai trepok ke dok?

4. Subjek - Bergerak ke pengun.

Disini saya nak kongsi satu gambar yang menggunakan ISO yang tinggi dalam keadaan gelap

Kenyir (Tekan pada gambar untuk besarkan)

EXIF Data:

Aperture- f8.0
Exposure- 1.6
ISO- 3200 ( Ini ISO yang paling tinggi)

Oleh itu, jika anda besarkan gambar ini dan hendap muka dekat skrin, anda akan menjumpai titik-titik bising (noise)

Nota 1 : KKN sudah mahu mulai...Kesibukkan melanda.

Nota 2 : Buat ahli IMAN, buat kerja bebaik time kami sibuk ini. Nak tanya apa-apa silakan, nak mintak tolong, saya malas...haha

Nota 3 : Dok pahang sutey habuk article ni? wat-wat la belakong pahang...

Nota 4 : Photography is a medium to capture memories, when memory grows into sublime, photography becomes art. -Anonymous

.: Amad pesang muge ade banyok orang dok ingat :.

16 comments:

Nina :) said...

slm..
wah ni dengki ni xnak kasik org selangor paham. ermm.. lupe la aperture tu ape..sile terangkan...

so, lg rendah iso, lg kurg thp "noise" gmbrnye?

klu nk gune shutter speed rendah, tapi gmbr still kurg noise, mcm org slalu buat utk ambek gmbr trafik..cmne lak? paham tak ape sy cube ckp nih? haha..xpe la cube2 la phm..

slmt kkn..dpt posting kat mane?

slmt menjawab soklan2 ni. timekaseh.

Dr Amad said...

Nina- Wslm.

Soalan 1 : Aperture is referred to the lens diaphragm opening inside a photographic lens. The size of the diaphragm opening in a camera lens REGULATES amount of light passes through onto the film inside the camera the moment when the shutter curtain in camera opens during an exposure process

Senang cite : Aperture tu seberapa besar bukaan hujung lens kita. Saiz besor atau kecik bukaan itu yang control seberapa banyak cahaya yang masuk ke dalam camera untuk membentuk imej.

Soalan 2 : Yup, makin kecik ISO makin sikit bising aka noise pada gambar tu.

Soalan 3 : Tang tu, boleh nak kurang noise dgn wat kurang ISO, tapi shutter speed kene up la...Tapi jika pada masa shutter speed up, anda perlukan TREPOK. Kalu handheld gambar akan gegar.

Soalan 4 : KKN di Kabupaten Ciparay, Desa Sumbersari. Entah celah bedah mana tempat ni...=)


Soalan Balas: Bila nak beli DSLR? ekeke

Waalahualam...bagi yang otai cam, ada salah tolong perbetulkan yaaa

3rdmarch said...

Salam~

x dok butang "like" macang dalang fb nok tekang..haha..

Dr Amad said...

3rdmarch- "Like" tu boleh tekan kat HP...ketik nama spasi LIKE...hahaha

anasolehah_7 said...

Salam amad,

Akak dah selesai baca entri amad. Alhamdulillah. Tapi akak tak faham~ huhu. Baca dah, faham tidak. Kira ok lah juga kan?

p/s : tak boleh nak komen beria sebab tak faham..hihihi:D

Dr Amad said...

Kak Jah- Aik, tak faham? guane nok nikoh dgn ore ganu neh? ekeke.

Ala,macam selama ni komen je...duk diam je dari aritu

Nina :) said...

woh.okeh.faham dah.timekaseh.ermm.bile nk beli? *pressure nk jwb ni*

insyaAllah esok lusa. haha

anasolehah_7 said...

Amad, ada unsur-unsur terasa hati tuh..hihi, baik insyaAllah lepas-lepas ni (kalau dapat hidayah) untuk komen, akak komen k

p/s : calon orang ganu??apakah??

Dr Amad said...

Nina- Jika nak beli...welcome to dunia gambar2..ekeke

Dr Amad said...

Kak Jah- Wekkk...tak kisah pong!

p/s: Orang punya baek cover kewarganeraan calon dia, dia pi tanya pulak...Sebut kat sini baru tau. Sape nak tahu?? angkat tangan..gosip3

Balqis Riza said...

ISO tu, Informasi Spesialite Obat..
buku tu sgt penting utk pelajar farmasi..hihihihihihi

lari topik..

gambar lawa laaaa..superbly marvelesss..hihi

good luck utk KKN..

Dr Amad said...

Balqis- Habis, pengedar dan pembuat dadah dah buka kitab dia...

terima kasih...kita hanya sekadar rakam apa yang Allah ciptakan.

Sama-sama...semangat!!!

mutiara solehah said...

salam,

article ini telah berjaya mmbuatkan sy ketawa smpai kering gusi dsebbkan o pekat sngt loghat ganu 2. naseb baek skoloh kt ganu dl, pahang la gok (sy pun pndai ckp bhs ganu, kui2).

Tapi y klakornya kamera jd "komera", ad gak ayat "huduh sepang koooong lalu".

anyway, satu perkongsian y menarik.. :)

Dr Amad said...

Mutiara- Wslm

17 tahun kekok kepok lekor

17 tahun togok budu

17 tahun layan blues terangganu kite

17 tahun hirup udara alsi Ganu

Mana mungkin boleh buang bahasa ini yang berakar.

Perkongian itu menarik, cuma ada satu soalan balas ke saudari Mutiara,

"Deme pehe ke dok gapo dio hok ambe tulis tow? jangan angguk-angguk padaha dok pahang setaram habuk"

ekekeke

dr.DidiE said...

Dr amad ni klako molek.haha...dok genak suke..

tapi..dok pahang starang baroh pong pasa komera tuh.lengoh duk suke ke bahase je..huhu

Dr Amad said...

Dr Didie- Saya ni garang la...tak percaya, ce tanya bdk-bdk IMAN...hehe.

Lengoh kak'loh duk taip panjang, leh pulop dia dok paham setaram habuk. Ish2...