Friday, 24 April 2009

Bangang dan Membangangkan

Digantung kerana tegur iktiraf Israel

KULIM, 24 April: Kerana menegur aktiviti pelajar yang mengiktiraf negara haram Israel dan menggayakan pakaian sami, tujuh pensyarah dan kakitangan UniKL cawangan Kulim telah digantung tugas mereka.

Menurut sumber, pergantungan mereka berkuatkuasa 21 April hingga 4 Mei dan besar kemungkinan tiga dari mereka akan dibuang kerja.

Teguran itu mereka buat terhadap pelajar yang menyertai program menggayakan tarian keagamaan 20 negara di bawah naungan PBB.
Di antara negara yang dipilih adalah Amerika syarikat, United Kingdom, Thailand, Cambodia dan ISRAEL.

Teguran itu dibuat berdasarkan Israel adalah negara haram dan tidak diiktiraf Malaysia.

(Sumber: Akhbar Siasah)


Ini jawapannya!!!

Nota 1: Saya amat terhiris dengan perbuatan itu.Disini pelajar berdoa dan menangis melihat saudara di Palestine dibunuh,kamu mengibar bendera negara haram Israel!!! Buta perut...

Nota 2: Ya Allah,jangan Kau turunkan bala kepada kami lantaran tindakan maksiat dan mungkar segelintir dari kami.Katahuilah masih ada berdoa dan bermunajat untuk saudara Palestine kita.,

Nota 3: Tahukah,tindakan kalian yang menyerupai sami itu boleh menyebabkan aqidah terbatal? Tidak tahu,belajar!!!

Nota 4 : Apa saja alasan yang diberikan,saya hanya judge yang zahir.Yang zahir kalian mengibar bendera Israel dan memakai pakaian sami.

Nota 5: Tetiba hati menjadi PANAS

.: Amad ingatkan just in case kalian terlupa :.


28 comments:

Ahmad Zulfahmi said...

Oho..

Sengal benar nah...
dok sensitif langsung..

Acu try pakai kostum babi,joget2 macam binatang tu..
Lepas tu,masak sedap2 khinzir masak lemak..
Xpayah makan,haram..
Tengok n hirup bau je...
Rasa2 la,buley ko dok??


p/s:

In term of Israel,i have no compromy.Apa beza Istael dengan khinzir??\

Bukankah mereka itu keturunan anjing dan babi yang dilaknat Allah??

Sabar3....

Dr Amad said...

Zulfahmi- Gitulah aku rasa bila baca berita ni,kita sini siap buat kutipan derma,solat hajat,dan kempen kesedaran membebaskan Palestine,boleh kat sana angkat bendera Israel.

Tidak sensitive langsung,mentang2 mak bapak deme tidak kene bunuh,adik2 kecik deme tidak disembelih,adik2 perempuan deme tidak dirogol...tapi xkn sampai hal ini berlaku baru nak sedar,nak sensitive...

Kemandulan gerakan mahasiswa,melahirkan generasi bebal pewaris negara...

DiNi aZiZ said...

hmm..terkejut juga lihat gambar mereka yg senang memegang bendera israel,berpakaian sami.
sedih juga masih ada antara teman-teman kita di msia yg belum sensitif akan hal ini.adakah mereka x tahu?atau buat2 x tahu?
bingung.

Dr Amad said...

Dini- Mereka tidak tahu?saya masih bersangka baik dengan menganggap mereka lahir dahulu tidak cukup Oksigen...

Perempuan bertudung mengibar bendera Israel...erm,dunia sudah terbalik

Farhan said...

rasa nak mencarut aku baca berita ni.nama je student u..otok letok kat lutut barangkali puok2 ni..

Dr Amad said...

Farhan- Letak dilutut ok lg,sebab masih ada otak...takut xda lgsg...

Jangan mencarut,sabar2..(nasihat diri sendiri,padahal panas cm mg jgk)

sinar_islami said...

memg la bengang bca kan...
:) but kita selaku yg sedar kena bijak memilih langkh..jangan kerana kita slh tunjuk teladan..imej islam tercemar..

tegas itu perlu dalam berdepan isu ni..manusia ni fragile..kena handle with care.. ^-^ mcm mana? hehe pk pk la..tuan blog terror punya..

silp langkh..ni la mnusia..suka terslh blame suka suki je hukum org kan..tgk ckit org Islam buat slh mula la melatah.."depa ni terrorist" dsb

padahal...!! :) takkan la tak sedar2 lagi wahai manusia...sapa yg buta..yg buta bukannya mata, HATi itu yg buta.. Ya Rabb..ampuni kami

Dr Amad said...

Sinar- Jika masih ada didunia ini rumah yang tiada television,jika masih ada didunia ini insan yang belum pernah membaca surat khabar,jika masih ada didunia ini insan yang belum mengenal apa itu computer dan internet,jika didunia ini ada insan yang belum pernah mendengar siaran radio...

Jika masih ada orang semacam itu,ana cukup lunak untuk bersikap lembut,menegur dengan bahasa yang lembut,menepuk belakang bahu,bersembang isu ini dengan damai.

Tetapi jika dirumah bukan setakat TV,bahkan ASTRO...Jika dirumah bukan setakat surat khabar,tetapi berlambak majalah luar negara...Jika dirumah bukan setakat komputer yang murah bahkan berinternet...Jika dirumah bukan setakat radio cabuk bahkan siap VCD player....

Perkataan BANGANG tu lunak buat mereka...Tiada sensitivity,bukti kegersangan hati,tanda ketandusan IMAN...

dr.radzi said...

sedihnya lahai....huhuhuhu.....

ngapela bute perut beno deme ni,haih~~~~

Dr Amad said...

Dr Radzi- lapo perut,boleh makan...buta perut,kecik2 patut selam dlm baldi...

mutiara-solehah said...

salam.. mmng sesuai la perkataan BANGANG.. xtau nk ckp pe.mmng teruk dn sngt2 memalukan sbgai mahasiswa islam dn msia. ana support y dr amad:
"Kemandulan gerakan mahasiswa,melahirkan generasi bebal pewaris negara...".

Ya Allah.. bukalah mata hati mereka...

Dr Amad said...

Mutiara solehah- sama-sama kita pesan ke sahabat yang lain jangan ulangi perbuatan ini

duha said...

geramnye...........
geram smpai tak tau nk ckp ape.. T-T kenape masih ade yg tak sedar n tak nampak??

nak kate dok kat dalam perut bumi tak nampak kezaliman zionis tu tak pulak..tapi perangai..ya Allah~

ya Allah,berikanlah kami sinar hidayah..jangan golongkan kami dalam mereka2 yg BUTA "HATI"nya dan PEKAK "TELINGA"nya..

ya Allah..sakitnye hati..

yang menggantung pensyarah tu mmg nak kene GANTUNG betul2!!

fArHaNa said...

Sedihnya baca post ni...padanlah tajuk pun dah macam membara-bara je...

Macam mana boleh sampai jadi macam ni? Yang bertudung sendiri mengibarkan bendera Israel?? Atas dasar apa? Atas sebab apa????
Tak boleh nak fikirkan alasan yang munasabah. Tak logik!!
Di mana akal, di mana hati????
Di mana iman???

Hari ni memang hari yang menguji kesabaran....:((

Dr Amad said...

Duha-Saya mengambil pendekatan cool pulak ye...sabar2 duha.Jika mereka jauh kita gapai,jom jaga adik2 kita,sahabat2 kita,org disekeliling kita agar hal ini tidak berulang.

Saya amat suka KFC,tetapi kerana mu Palestine,saya sudah boikot secara total.Perjuangan yang tidak setimpal mahu dibanding dgn darah dan air mata saudara kita sana...

Dr Amad said...

Farhana- Biar ketidakpuasan hati dan kemarahan hati kita melihat kemungkaran mereka buat disebabkan iman yang kita ada...bukan terikut dgn sentimen semata...


Free Al-Quds...Hancur...Hancur... Hancur Yahudi Laknatullah

fArHaNa said...

insyaAllah..
hati lebih kepada sakit daripada marah...dh x blh nk rasa marah dh huhu
mcm mana islam nak bangkit kalau orang islam sendiri tak membantu agama mereka?

cahaya Islam tak akan pudar walaupun ada orang yang cuba memadamkannya.

biarlah peristiwa ini mnjadikan kita lebih bersemangat n x dirundung kesedihan, amiin

umat Islam semua, bangkitlah kita

Dr Amad said...

Farhana- Cahaya Islam itu tidak akan pernah padam hatta seluruh umat manusia berusaha mematikannya...Kerana sinar itu dari Raja segala raja.

Semangat,semangat,semangat

idsyAleeya said...

salam;)
kene slalu bc paper nie..
kalo x, tak tau ap jd dlm negare..
instead of marah..
sy sedih..
cam niela pemikiran segolongan
bijak pandai..
haish~

Dr Amad said...

idsyAleeya- Wslm,kita orang peduli...so kene baca paper banyak2...baca,tapis,dan nilai sendiri.

Iman Aisyah said...

Salam..sudah lama tidak meninggalkan jejak..

*hok pege bendera israel itu bertudung,yg pakai baju sami itu adalah Melayu..

*senget2 juga memikirkan kenapalah begitu*

~~sabar2:jgn kita menyumpah2 tak psl2 berat bahu kiri..

Alhamdulillah,kita masih ada common sense.

p/s:nak buat sesuatu ada guideline-sukan dop abeh lagi-

Dr Amad said...

Iman Aishah- baru keluar dari gua ke tu?hehe...Sungguh manusia itu senget..

p/s: Guideline gapo dio gop?dok pehe ambe

aje said...

hak lec ni pom ado hak gong...buie ko negara israel wat nate apo...buie negara hak banyok lagi hak islam nyah dale dunia nie...budok2 pulok snagp nk markah tggi sapa xingat gi sekaro pasal israel negara haram laknatullah nie..huh..ustaz di kulim dok ajar ko...

sapo lec digntung ini?? adakah lec yang pernah mengajar ak ini...

ex- kulim...now ukm...

Dr Amad said...

Aje- Ado lagi lec yg ado iman tu...


aje ni sapo ek?

sinar_islami said...

angguk2 ana bca komen2 kat cni..
sesuai benor la dgn tajuknya..
mujur la org2 kat sini sabarkn :)

ps::wah siap ade yg kecek lgi..^-^ mujurla paham jga..

3rdmarch said...

sape la ngok ngat 2?

Dr Amad said...

Sinar- Ana orang sabar,dan mencuba mengawal nafsu amarah...Amin

p/s:Faham? hok masa se gok yg demo pehe tu?royak sepatoh skit...hehe

Dr Amad said...

3rdmarch- Sape?tu kat dalam article tu..=p