Wednesday, 29 April 2009

Enterpreneur Day dan Kempen Derma Darah

Penat

Mengantuk

Letih

Puas

Segala macam perasaan pada malam Isnin,berbalas indah dengan melihat satu demi satu jualan kami terbeli.Lebih indah melihat kepuasan sahabat-sahabat menjamu juadah kami. Untuk sekian kalinya,IMAN telah terlibat sama dalam Interpreneur Day 09 anjuran Kelab UMNO Luar Negara cawangan Bandung (KUBI). Dan buat kali kedua berturut-turut IMAN memenangi gerai terbaik.

Syabas dan terima kasih Amad ucapkan diatas kesungguhan dan komitmen yang diberikan. Saya doakan usaha memasak dan pulang sampai jam 2 pagi diterima oleh Allah sebagai amal soleh.Amin

Tidak lupa juga yang bertungkus lumus untuk menyiapkan gerai dan pameran Perubatan Islam.

Sungguh, Demi Allah Amad sungguh sayang pada kalian.

Buat AJK derma darah,juga Amad mengucapkan tahniah diatas usaha tanpa penat lelah dalam memastikan acara itu berjalan dengan lancar. Mengikut laporan trafik, sebanyak 60 lebih bag darah yang berjaya dikumpulkan dan sebanyak 3o lebih terpaksa ditolak kerana beberapa alasan seperti underweight,anemia dan tidur lambat.

Buat pengetahuan,usai menderma darah saya sempat bersembang dengan anggota Palang Merah Indonesia,dia mengatakan dalam satu hari sebanyak 600 beg darah diperlukan dan dibekalkan kepada banyak rumah sakit (hospital) disekitar Bandung. Banyak bukan...

"Bang Amad,asal tak derma...takut ek," tanya seorang junior dengan muka penuh sarcastic. Ciskek sungguh.

"Bukan tak nak derma,tapi berat badan saya tak cukup," pueh ati aku..hehe.

Dan buat kali pertama selepas banyak kali mengelak dari menderma darah,saya akhirnya melangkah bendul...Ingat orang takut ke.

Selamat berbakti wahai Sang Darah...

Saya berdarah panas

Liputan Gambar Sekitar Hari Interpreneur dan Kempen Derma Darah


Johan Gerai Terbaik

"Guano bendo lain pulop tubik ni...guane ninggg(nada Anept)," Bos si pembekam dan Taufik si terbekam.Demo wat gapo tu Papa weh?

Ada lagi satu gambar,tapi ada orang marah letak...hehe

Nak cover nervous

Jarum yang maha besar...huhu

No camera please...( Awok-awok mat pit)

Alhamdulillah siap...(Lihat beg darah,abaikan logo berkeris tu..hehe)

Faizah,Badihah dan Big Bos kempen,Hadi

Vertebral Bone of IMAN

Nota 1
: Sekali lagi syabas dan tahniah buat semua ahli IMAN yang membantu secara langsung mahupun tidak.

Nota 2: Hari Jumaat dan Sabtu ini,Biro Agama Islam KUBI( BAIK) akan mengadakan Seminar Comparative Religion,yang akan diberikan oleh Brother Shah Kirit.Ayuh,kita cari Agama Islam. Islam Dicari vs Islam Tradisi...

Nota 3: Saya baik dengan Kelab UMNO,UMNO kah saya? ahaks

.: Amad ingatkan just in case kalian terlupa :.

44 comments:

Nina :) said...

wah..bjaye derma darah..
tahniah..ahaha
org aritu nk derma, tp kedai da tutup :p
ehehe..malu je..
anyways, mmg best la hr tu.. nmpk sgt meriah..
byk gak eh yg dpt derma.. alhamdulillah.. :)
congrats to evryone yg menjayeknnye..
*thumbs up*

Dr Amad said...

Nina- "Kedai tutup" banyak orang guna alasan tu termasuk saya dizaman jahiliah dulu..hehe.Gurau je.

Saya pun hari tu,dah last2.Ingat nak pergi amik gambar je,alih-alih terprovoke untuk derma.

Semoga diterima Allah hendaknya...

Nina :) said...

haha. heyy. jht. mmg eh kwn da tnyekn.. ktorg kls abes lmbt.igt nk mkn dlu. nnt pengsan,sape yg nk tlg angkatkn.. :p

ye semoga.. ameen

Dr Amad said...

Nina- Ok,ok alasan yang boleh diterima(layan jela)...hahaha

duha said...

besnye~

:p

Dr Amad said...

Duha- Apekah?

duha said...

haha..saje je nk cakap bes..sbb mmg bes..pasni bole main msk2 n main jual2 n main2 derma drh lg :D

nak main2 bekam tak berani..abg khalis je kot yg bole main2 mnde tuh..heh

p/s:time tgh tlg msk2 tu, ade henset sape tah penuh ngn lagu2 jiwang..nk pinjam henset tu..nk bluetooth lagu..hoho~ tlg mintakkan izin bule?

p/s2:lalla~

fArHaNa said...

dr amad..slh eja tu..entrepreneur, bkn interpreneur..hehe (kalo blh btulkan bhs arab cmni kn best*-*)

ish..smpi tutup2 muka time derma darah..kesian sungguhla...ngeh2=p

apepun..bagus program ni! lenkali leh wat lagi ye.

As said...

fahmi..first time derma darah?
heh
muka cam semacam jek :D

btw, jarum die memang besaq..tapi biasa je tu.. :)

Dr Amad said...

Duha- Memang suka main2 ek..ish2. Sebut tang jiwang,yg xjiwang xda pulak mtk nak bluetooth.Lagipun seme dlm tu yang rock kapak,bukan cm Duha,Newboys,Boboy...eeee,geli khaleyy.

Dr Amad said...

Farhana-Ok udah dibetulkan.Bunyik sama,tapi rupanya salah lagi ejanya.
Saje je pun tutup muka,ala setakat derma darah,orang kg sy ckp "Small matter"

Dr Amad said...

As- Dulu duk matrix,time tu xcukup 1bln lagi umurnya,so xderma la.Then mari sini..xderma smpai la semalam tu.So kira 1st time la jgk.Sebenarnya ok je pun,jarum dicucuk tak sakit sgt pun dan lepas derma xletih pun. So derma la DARAH

duha said...

boboy? ade ke penyanyi name boboy? haha..tak men ah..boboy2 nih..new boys ke..old boys ke..tak bes kot..

p/s:heh..same je kat matrik dlu tak dpt nk derma darah..sbb tak cukup umo jgak..lagi ssebulan lbeyh je nk jd 18 '-_-

dr.radzi said...

kalau kat malaysia dia amik lagi lama dan lagi banyak. so kemungkinan utk letih lps derma tu tinggi. ni lps derma tak rasa pape,die amik sket je....(org bepengalaman dh mula bckp.haha)

Farhan said...

salam,

lol.tak sangka dr amad ni pro kelab UMNO.
baik dokpe lagi boh..
tp kalo nok undi baik pikir seribu kali.

Dr Amad said...

Duha- Sampai ati kata xsuka ke newboys...rambut belah tengah tu.hahaha.

Duha walaupun lani dah cukup umur,tapi xleh derma jgk...xmatang.=p

Dr Amad said...

Dr Radzi- Fusss...nasib baik derma kat Indon,jimat darah skit..ahaks

Bukan orang pengalaman,tapi orang banyak mkan garam(darah tinggi)..ahaks

Dr Amad said...

Farhan- Bukan pro boh,tapi apabila hal yang baik dan mengikut syarie tak salah bagi kita sama turut menjayakan.

Kalu mengundi,sal apa nak fikir banyak kali?Fikir sekali pun dah tau nak undi sape..hahaha

nurul88 said...

hehe..muka x tahan~~kecut semcm je tgk..
ana x bjaya jgk derma drh hr 2..xckup tdo n BP low.xpe2..nxt time nk rehat ckup2 dlu.kt m'sia dlu pn cmtu gk..haih~

jgn nk buh gmbr yg lg satu 2..huh~

awal2 amik gmbr tnpa ana,ish3..mmg xpatut.nsb baik last2 tu ada..sbb gmbo yg amik kt hnset tetibe hlg~keciwa2

p/s:duha,btol3...jiwang.huhu.lame x dgr lagu cmtu.hehe

3rdmarch said...

boss..
mule2 nak g ambik gambor je..
dah gauane xdop niat lasom nak derma?
ngelak nape gop?
dah gane rase pah derma?
btw,tahniah kpd semua y terlibat..



p/s:bl nak jual nasi dagang plop?

fArHaNa said...

yeke? cube check balik;)

sy walopun tak makan lagi, main hentam kromo je tulis nama, tetapi tetap lepas! (ckp2 mkn je) hoho..

die mmg amik sket je drh..kalo kt msia smpi due beg die amek, pastu kaki yg ditinggikan bukan bdn=p

p/s: kontrobesi nih pki lmbg keris nih!haha.

penyu said...

abg amad
sy tawu saper yg ckp cggitu!
report kang..
hehe

xpe2
everything has its first tym kn?
TAHNIAH!
anda berjaya derma darah!
sy xpernah derma. dan xleh derma
sdeyh T.T

tahniah skali lagi!

Dr Amad said...

Nurul-Bukan muka cuak la,tu sebenarnya nak try nengok jarum tu masuk dalam blood vessel,tapi xdapat nengok.

"Tidak cukup tido dan low BP" jugak alasan biasa digunakan orang-orang nak "mencilok"...insaf la aimang.derma2

Terbaik la,masa amik gmbr awal2 tu...

"Cepat2,meh kita amik gmbr... sementara aimang xda lagi ni"

Cuma yg last nak jaga ati jah...=P

Dr Amad said...

3rdmarch- Dok au gok bakpe,memang dok rase lgsg nok derme..alih2 masok dlm terderma plop..(boleh pulop terderma)..hehe.

Rase lepah derma,rasa cm dok cukup darah je...haha.

Nasi dagang? hah jijol la buat...suke suki order je.Moh pi buat tow...Nasi kerabu tu pong doh kematu kaki tangan kak aimang...

Dr Amad said...

Farhana- Owh,saya xda pengalaman lg derma kat Msia.Sini baru 1st time.

Keris,asal tak tercucuk sudey..selebih ye,layan je.hehe. Abis la kantoi,akhirnya org tau saya suka UMNO...ahaks

Dr Amad said...

Aiza aka Penyu-Sebenarnya tak sampai ati sebut penyu.Tapi kalu xtulis,org tanya pulak,sape pulak aiza ni.Lagipun aiza berjuta-juta lemon lebih comey dr haiwan tu.(hah jgn gosip!!!)

Owh tau ek sape gerangan org tu..bagus2 bagitau dia,dia masuk dlm amadanaksoleh...hehe.

Kenapa pulop xleh derma ni?kitakan bak kata cikgu kat sek,HAIWAN BERDARAH PANAS...=)

sinar_islami said...

lucu pula tgk gmbr2 nie...
mcm aksi org terpaksa derma drh...
terpaksa la jga ana komen sini ^-^
seronokkan derma..
kami siap ade yg terlena lagi sdap sgt kot, nikmat derma darah, beratap kan langit pulak tym tu..utk palestine pula.. :)
btw TAHNIAH kerana berjaya derma..
mga ada saham di akhirat sana..

ps::hehe..paling penting bermakna keris tu..jgn lupa asah ye nanti tumpul..ke nk biar tumpul.. balaghah la pula..

Dr Amad said...

Sinar Islami- "macam aksi org terpaksa derma darah"..bukan terpaksa,tapi terprovoke.

Keris lani kebanyakan org letak dalam muzium,lagipun sekarang polis sendiri guna pistol,xda dah keris2. (Aplikasi dalam kehidupan pulak analogi tu)..hehe

BaLQis said...

jelesnye dpt derma darah..isk3..
papepon, nasi kerabu sodapppp

Dr Amad said...

Balqis- Kenapa tidak dapat derma?adakah dengan alasan2 diatas tu?hehe.

Nasi kerabu tu kredit buat chef besar IMAN, fathy

BaLQis said...

aah..tak ckup hemoglobin..
arghh..frust gile........haha~

oh yek?? yg sdp ikan goreng..so kreit kt kak khairi sbb gorang ikan..heheheehhe..*nk jugak up housemate sndri*

Dr Amad said...

Balqis- Owh xcukup Hb,xpe nnti makan besi banyak2...frust xpemjgn giler.Sbb kalu giler sape nak makan kek coklat kak khairi tu...sedapkan

Xpe,khairi masuk bangkul,tapi balqis yang angkat.Make sense..lol

Dr Amad said...
This comment has been removed by the author.
mutiara-solehah said...

salam.. tumpng lalu dn tmpng tnya.. mcm knl je big boss kmpen y nm Hadi tu.. Die ex-mtrik phng ke dulu?

p/s: anyway congrate 2 dr amad y brjaya gk derma drh w/pun smpai pjm mata..! Erti Hidup Pada Memberi..

Dr Amad said...

Mutiara solehah- Agaknya kot,si hadi dari matrix pahang...kenapa? X ke?gosip2...haha

sama2...hehe

mutiara-solehah said...

salam.. aiceh. nakal yer nk gosip2. mn la ad X2 ni. xmen la. tak syarie. ahaks. Rsnya btl dh hadi ex-mtrk phng. xkn plnduk 2 serupa nm pun sm. Satu mtrk ngn ana. Die ni ms kt mtrk dulu prnh join prgrm anak angkt kt Kedah sm ngn ana. Die xknl pun ana kot. Ana ni je y mdh cm orng.

Dr Amad said...

mutiara solehah- Owh,kalu couple ni xsyarie rupanya...i see. Betul dah tu kot mamat tu yang bernama Hadi. Dia memang jarang kenal org,rumet pun dia lupa,ni pulak yg x rumet...hehe.Meh gosip sal dia lak,dulu kat matrix awek dia ada berapa ek?hehe(siap la mung Hadi,ckp byk sgt,ku bocor rahsia baru tau..hahaha)

mutiara-solehah said...

salam. smpai rumet pun bleh lupa, ish3.. doktor ni srng asyik ingt nm2 pnyakit je kot. hadi ni kt kmph dulu bdk baek nih. budak surau lagi..hehehe. ni pun kalau hadi y kita maksdkn orng sm,..

p/s: ana dh abih exam hr ni. Alhamdulillah. yuhu.. cuti 3 bln. jgn jelous.. :D

Dr Amad said...

Mutiara solehah- Budak baik...erm. Budak surau...erm.

Ana tak jelous pun,lagipun ana xsuka cuti...suka belajar je sokmo..haha

mutiara solehah said...

salam.. baguihnye xske cuti.bgs2 suka blaja. itulah sft y hrs pd remaja Islam (insf daku).

p/s: ana cuti 3 bln ni mg dpt dimnfaatkn dgn sebaiknya. alhamdulillah, dh ad orng pnggl p prgrm cuti ni. tu pun bleh join kalo famili bg permission.

anasolehah_7 said...

Salam Amad:

Elok sangat menderma
selama ini asyik masuk je makanan, biar kali ini keluar pula;P

Dr Amad said...

Anasolehah- Wslm...saya memang niat nak derma pun..hihihi(ketawa muslimah)

anasolehah_7 said...

Salam Amad:

Geli lah kamu ketawa muslimah, realitinya kamu ketawa melambak;P

Dr Amad said...

anasolehah-Wslm,hihihi(kali ni ketawa muslimah sambil tutup mulut,duduk bersimpuh).